Kontroversiellt ris beräknas komma ut på marknaden i Filippinerna

posted in: Okategoriserade | 0

(ATL Utblick publicerad 3 augusti 2023)

 

Filippinerna blir först i världen med få ut det omdiskuterade gyllene riset. De första dryga 100 tonnen skördades i slutet av 2022. Meningen är att skörden ska distribueras till förskolebarn som anses vara i riskzonen för A-vitaminbrist och undernäring samt till gravida kvinnor och ammande mödrar.

Det nuvarande utbudet kommer även att användas i marknadsföringssyfte. Det filippinska jordbruksverkets risforskningsinstitut och IRRI (International Rice Research Institute) håller nu på att föröka fröna för kommersiell produktion. Malusog Rice, som riset heter, förväntas vara fullt kommersialiserat under den senare delen av 2024.

Det gyllene riset lanserades 1999 efter 15 års forskning och har sedan dess haft en omtumlande historia. Det är ett genmodifierat ris, som tillförts två gener, vilket möjliggör en produktion av betakaroten, som ger den gyllene färgen, och som sedan kan omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Anledningen till att man forskat på att få fram en A-vitaminrik gröda är att det enligt WHO finns 250 miljoner barn i förskoleåldern i världen som lider av A-vitaminbrist och 2,8 miljoner i riskzonen för att bli blinda på grund av A-vitaminbrist.

Efter vidareutveckling kom 2005 en andra version som producerar mer A-vitamin. Enligt en studie från 2012 kan det ge 60 procent av den mängd vitamin som ett barn behöver.

Det finns ett stort internationellt intresse för detta förgyllda ris. IRRI presenterar sig på sin hemsida som ett oberoende, ideellt forsknings- och utbildningsinstitut som grundades 1960 av stiftelserna Ford och Rockefeller med stöd från den filippinska regeringen. Institutet har kontor i 17 risodlande länder i Asien och Afrika. IRRI uppger att den är världens främsta forskningsorganisation som arbetar för att minska fattigdom, hunger och undernäring genom risforskning.

IRRI får bidrag från SIDA, EU-kommissionen, Världsbanken, Bill and Melinda Gates foundation med flera. IRRI är ett dotterbolag till CGIAR, en organisation som arbetar med internationell forskning inom jordbruk. CGIAR har en årlig forskningsportfölj på drygt 900 miljoner US-dollar och mer än 9 000 anställda i 89 länder runt om i världen.

Men det finns de som ställer sig starkt kritiska till det genmodifierade riset. Diskussionerna har varit högljudda under årens lopp bland annat från Greenpeace och andra organisationer. Motståndet mot GMO inom EU är fortfarande utbrett. Endast en GM-gröda är tillåten att odlas kommersiellt i EU – genetiskt modifierad majs, som odlas i Spanien, Tjeckien och Portugal.

Indiskan Vandana Shiva, doktor i fysik och forskare inom vetenskap, teknik och miljöpolitik, har tilldelats 20 internationella pris bland annat det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award.

Hon är oerhört kritisk till det gyllene riset och skriver i sin bok Oneness vs the 1% att det blir både billigare och mer effektivt att tillgodose sitt dagliga intag av A-vitamin genom att välja något av följande: en morot, en mango, en och en halv matsked mintchutney, en matsked korianderchutney, två matskedar spenat eller två matskedar rädisblad.

”Dessa alternativ ger inte bara mer A-vitamin än vad det gyllene riset någonsin kommer att göra, till en lägre kostnad, de ger också andra näringsämnen.” skriver Vandana Shiva.

Hon refererar också till Allison Wilson, amerikansk forskare och PhD, som i en artikel skrivit att ”Nyligen genomförda undersökningar av indiska forskare visar att införandet av Golden Rice-transgener hade oväntade skadliga effekter. Deras högavkastande och agronomiskt överlägsna indiska rissort blev blek och förkrympt, och avkastningen minskade så mycket att den var olämplig för odling.”

Startsträckan har varit lång och framgångarna i världen hittills inte så omfattande och lyckade som man trott. Men i Filippinerna ser man tydligen med tillförsikt på framtiden för det gyllene riset.

 

Lämna ett svar